Bardzo kruche ciasteczka waniliowe

Bardzo kruche ciasteczka waniliowe
5
(2)

Bardzo kruche ciasteczka waniliowe

Ciasteczka są absolutnie kruche i delikatne, po prostu rozpływają się w ustach.

Można je lekko oprószyć cukrem pudrem, albo złożyć po dwa, przekładając je gęstym dżemem. 

Składniki (ok. 20 sztuk):

  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 40 g budyniu śmietankowego w proszku (bez cukru)
  • 150 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło przekładam do misy miksera razem z cukrem pudrem, i ubijam na najwyższych obrotach przez 5 minut.

Nie przerywając miksowania dodaję kolejno żółtka, a potem budyń.

Każdorazowo miksuję wszystko do calkowitego połączenia.

Na końcu w dwóch częściach dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gotową masę przekładam do rękawa cukierniczego i  na blachę wyłożoną papierem wyciskam podłużne ciasteczka (użyłam dużej tylki “róża”, wyciskałam ciastka długości ok. 4 cm, zachowując kilkucentymetrowe odległości między nimi).

Ciasteczka piekę 17-20 minut w temperaturze 180 stopni C, do lekkiego zezłocenia.

Tuż po upieczeniu będą miękkie, więc zostawiam je na blasze do wystudzenia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry