0
(0)
Banany z kokosem i płatkami owsianymi
O tego typu deserze jak smażone banany słyszał chyba każdy – rzecz bardzo szybka i smaczna. Z miodu i masła w trakcie smażenia robi się coś w rodzaju sosu toffi; owoce wspaniale miękną, a ich smak zależy od użytych dodatków.
Składniki (na 1 osobę):
- 1 średnio dojrzały banan (bez brązowych plam)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki drobnych wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki płatków owsianych
- 2-3 krople wody różanej
- czekolada do posypania
Dodatkowo:
- w wersji dla dorosłych 1 łyżka rumu zamiast wody różanej
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję miód i układam pokrojone banany. Od razu polewam je z góry masłem, by nie ściemniały.
Smażę na małym ogniu 2 minuty z każdej strony, ostrożnie je przewracając, po czym posypuję je wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi.
Jeszcze chwilę smażę, by się lekko zarumieniły.
Na koniec skrapiam je wodą różaną /lub rumem.
Podaję na ciepło, posypane czekoladą.
Przepis autorski.
![]() |
![]() |