Banany z kokosem i płatkami owsianymi

Banany z kokosem i płatkami owsianymi
0
(0)

Banany z kokosem i płatkami owsianymi

O tego typu deserze jak smażone banany słyszał chyba każdy – rzecz bardzo szybka i smaczna. Z miodu i masła w trakcie smażenia robi się coś w rodzaju sosu toffi; owoce wspaniale miękną, a ich smak zależy od użytych dodatków.

Składniki (na 1 osobę):

  • 1 średnio dojrzały banan (bez brązowych plam)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki drobnych wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki płatków owsianych
  • 2-3 krople wody różanej
  • czekolada do posypania

Dodatkowo:

  • w wersji dla dorosłych 1 łyżka rumu zamiast wody różanej

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam masło, dodaję miód i układam pokrojone banany. Od razu polewam je z góry masłem, by nie ściemniały.

Smażę na małym ogniu 2 minuty z każdej strony, ostrożnie je przewracając, po czym posypuję je wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi.

Jeszcze chwilę smażę, by się lekko zarumieniły.

Na koniec skrapiam je wodą różaną /lub rumem.

Podaję na ciepło, posypane czekoladą.

Przepis autorski.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.