Bananowe mini-racuchy z cynamonem (na suchych drożdżach)
Pyszne, mocno bananowe w smaku, idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 mocno dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 7 g. drożdży instant
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Obrane banany przekładam do miski, skrapiam sokiem z cytryny i dokładnie duszę widelcem.
Dodaję suche drożdże, łyżkę mąki i połowę maślanki, mieszam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Następnie dodaję sól, resztę mąki i maślanki, jeszcze raz mieszam do powstania jednolitego, gładkiego ciasta.
Miskę odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
Rozgrzewam patelnię z grubym dnem, wlewam na nią odrobinę oleju (można też po prostu posmarować patelnię nasączoną olejem serwetką papierową).
Małą łyżeczką wykładam porcje ciasta (1 racuszek to 1 łyżeczka) i smażę na złoto z obu stron, po 1-2 minuty z każdej strony.
Jeszcze ciepłe racuszki można obtoczyć
w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.