Bananowe mini-racuchy z cynamonem

Bananowe mini-racuchy z cynamonem
0
(0)

Bananowe mini-racuchy z cynamonem (na suchych drożdżach)

Pyszne, mocno bananowe smaku, idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 7 g. drożdży instant

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Obrane banany przekładam do miski, skrapiam sokiem z cytryny i dokładnie duszę widelcem.

Dodaję suche drożdże, łyżkę mąki i połowę maślanki, mieszam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.

Następnie dodaję sól, resztę mąki i maślanki, jeszcze raz mieszam do powstania jednolitego, gładkiego ciasta.

Miskę odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.

Rozgrzewam patelnię z grubym dnem, wlewam na nią odrobinę oleju (można też po prostu posmarować patelnię nasączoną olejem serwetką papierową).

Małą łyżeczką wykładam porcje ciasta (1 racuszek to 1 łyżeczka) i smażę na złoto z obu stron, po 1-2 minuty z każdej strony.

Jeszcze ciepłe racuszki można obtoczyć
w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry