Bananowe miłuszki

Bananowe miłuszki
0
(0)

Bananowe miłuszki

Bananowe miłuszki to nic innego jak przepyszne, bardzo szybkie placuszki przygotowane z bananów, bez dodatku jajek. Ja zrobiłam je z mąką pszenną, ale możesz zamienić ją na orkiszową, a nawet bezglutenową.

Gdy w domu są bardzo dojrzałe banany, i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, miłuszki będą idealne 🙂

Składniki (na 16-18 placuszków):

  • 200 obranych bananów (2 duże banany)
  • 20 g cukru waniliowego (1 czubata łyżka)
  • 80 g kwaśnej śmietany (1 czubata łyżka)
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 5 g oleju (1 duża łyżka)
  • 150 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Banany rozgniatam w misce widelcem, po czym dodaję do nich cukier waniliowy, olej i śmietanę.

Dokładnie mieszam,

Dodaję mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszam.

Rozgrzewam olej na patelni (ma być go sporo, musi przykrywać całe dno) i wykładam po łyżeczce ciasta.

Smażę małe placuszki do zezłocenia z obu stron, przewracając je dwukrotnie.

Po usmażeniu przekładam je na chwilę na papier do odsączenia tłuszczu.

Polecam także przepis na bananowe mini-racuchy z cynamonem 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry