Bananowe miłuszki
Bananowe miłuszki to nic innego jak przepyszne, bardzo szybkie placuszki przygotowane z bananów, bez dodatku jajek. Ja zrobiłam je z mąką pszenną, ale możesz zamienić ją na orkiszową, a nawet bezglutenową.
Gdy w domu są bardzo dojrzałe banany, i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, miłuszki będą idealne 🙂
Składniki (na 16-18 placuszków):
- 200 obranych bananów (2 duże banany)
- 20 g cukru waniliowego (1 czubata łyżka)
- 80 g kwaśnej śmietany (1 czubata łyżka)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 5 g oleju (1 duża łyżka)
- 150 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Banany rozgniatam w misce widelcem, po czym dodaję do nich cukier waniliowy, olej i śmietanę.
Dokładnie mieszam,
Dodaję mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszam.
Rozgrzewam olej na patelni (ma być go sporo, musi przykrywać całe dno) i wykładam po łyżeczce ciasta.
Smażę małe placuszki do zezłocenia z obu stron, przewracając je dwukrotnie.
Po usmażeniu przekładam je na chwilę na papier do odsączenia tłuszczu.
Polecam także przepis na bananowe mini-racuchy z cynamonem 🙂
Jedna odpowiedź
I love it. Easy to make and taste delicious