Bananowe kopytka (banany smażone w cieście)

Bananowe kopytka (banany smażone w cieście)
0
(0)

Bananowe kopytka (banany smażone w cieście)

Bananowe kopytka w poniższym wydaniu to najlepsze na świecie, słodziutkie, delikatne, rozpływające się w ustach kawałki banana, usmażone w słodkim cieście – znasz ten prosty deser?

Składniki:

  • 3 banany (dojrzałe, ale nie przejrzałe; najlepsze będą z żółtą skórką, na której zaczynają się pojawiać brązowe plamki)
  • sok z 1 cytryny

Ciasto:

  • 3 pełne łyżki mąki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki zagęszczonego mleka do kawy (może być zwykłe)

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mąki do panierowania
  • odrobina oleju do smażenia (można do oleju dodać też odrobinę masła)
  • gruby lub zwykły cukier

Przygotowanie:

Obrane banany kroję na ukośne plastry grubości ok. 0,5 cm, przekładam je do głębokiego talerza lub miseczki, i spryskuję sokiem z cytryny.

Ciasto:

Wszystkie składniki dokładnie mieszam łyżką lub rózgą, do powstania gęstego ciasta.

Skropione sokiem plasterki bananów przekładam do miseczki z mąką, i obsypuję nią, by się całe pokryły.

Tak przygotowane przekładam do talerza z ciastem, i pomagając sobie widelcem, całe je nim pokrywam.

Rozgrzewam na patelni niewielką ilość oleju (1,2 łyżeczki), przekładam plasterki bananów i smażę łącznie ok. 6-8 minut, przewracając je w międzyczasie.

Na końcu smażenia dorzucam garstkę cukru, i jeszcze chwilkę smażę – danie jest gotowe, gdy bananowe kopytka staną się wyczuwalnie miękkie.

Zobacz także jak przygotować warianty z innymi owocami egzotycznymi, krajowymi i sezonowymi 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.