Bananowe kopytka (banany smażone w cieście)
Bananowe kopytka w poniższym wydaniu to najlepsze na świecie, słodziutkie, delikatne, rozpływające się w ustach kawałki banana, usmażone w słodkim cieście – znasz ten prosty deser?
Składniki:
- 3 banany (dojrzałe, ale nie przejrzałe; najlepsze będą z żółtą skórką, na której zaczynają się pojawiać brązowe plamki)
- sok z 1 cytryny
Ciasto:
- 3 pełne łyżki mąki
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 duże jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki zagęszczonego mleka do kawy (może być zwykłe)
Dodatkowo:
- 1 łyżka mąki do panierowania
- odrobina oleju do smażenia (można do oleju dodać też odrobinę masła)
- gruby lub zwykły cukier
Przygotowanie:
Obrane banany kroję na ukośne plastry grubości ok. 0,5 cm, przekładam je do głębokiego talerza lub miseczki, i spryskuję sokiem z cytryny.
Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie mieszam łyżką lub rózgą, do powstania gęstego ciasta.
Skropione sokiem plasterki bananów przekładam do miseczki z mąką, i obsypuję nią, by się całe pokryły.
Tak przygotowane przekładam do talerza z ciastem, i pomagając sobie widelcem, całe je nim pokrywam.
Rozgrzewam na patelni niewielką ilość oleju (1,2 łyżeczki), przekładam plasterki bananów i smażę łącznie ok. 6-8 minut, przewracając je w międzyczasie.
Na końcu smażenia dorzucam garstkę cukru, i jeszcze chwilkę smażę – danie jest gotowe, gdy bananowe kopytka staną się wyczuwalnie miękkie.
Zobacz także jak przygotować warianty z innymi owocami egzotycznymi, krajowymi i sezonowymi 🙂