Bananowe bułeczki drożdżowe

Bananowe bułeczki drożdżowe
0
(0)

Bananowe bułeczki drożdżowe

Bułeczki, które upiekłam, mają bardzo ciekawy smak, bo wpadłam dziś na pomysł, żeby do ciasta drożdżowego dodać banany. To pyszny pomysł na deser!

Składniki (na 10 sztuk):

  • 400 g mąki pszennej + ok. 60 g do podsypywania
  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru waniliowego
  • 60 g cukru pudru
  • 115 g ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 200 g dojrzałych bananów, startych na tarce z grubymi oczkami
  • skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • czekolada w granulkach (lub posiekana) do posypania
  • żółtko do posmarowania bułek przed pieczeniem

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie pośrodku.

Do dołka wkruszam drożdże, posypuję je cukrem pudrem, wlewam 1/3 mleka i mieszam delikatnie, zagarniając po trosze mąkę (mieszam tylko na środku miski, po bokach ma pozostać surowa mąka).

Miskę odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15-20 minut, do wyrośnięcia drożdży.

Gdy drożdże podrosną dodaję do miski żółtka i startego banana, wlewam też resztę mleka. Mieszam wszystko dłonią do połączenia, po czym dolewam stopniowo masło, i wyrabiam ciasto. Będzie dość luźne.

Przy wyrabianiu dodaję dodatkowe ok. 60 g mąki.

Gdy ciasto jest jednolite, ponownie zostawiam je pod przykryciem w misce do wyrośnięcia – na 30-40 minut, ma podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładam na blat podsypany mąką, lekko uderzam by je odgazować.

Ciasto dzielę na 10 części, z każdej formuję wałeczek długości ok. 20 cm.

Najpierw tworzę kółko, a potem przelatam brzegi wałecka – lub po prostu robię okrągłe bułeczki.

Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem, odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut.

Przed pieczeniem smaruję je delikatnie żółtkiem, i posypuję czekoladą.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 25-30 minut.

Sprawdźcie też przepis na bułeczki drożdżowe z agrestem i migdałami 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.