Banan w waniliowym cieście

Banan w waniliowym cieście
5
(2)

Banan w waniliowym cieście

Mieliśmy ochotę na deser, a nie miałam w domu nic oprócz bananów (no może niezupełnie :). Niewiele myśląc usmażyłam plasterki banana w słodkim, waniliowym cieście – smakują wyśmienicie, zwłaszcza jeszcze ciepłe!

Składniki:

  • 3-4 banany

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka 3,2%
  • szczypta soli
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mieszam wszystkie składniki ciasta, najlepiej rózgą – ma być gładkie i gęste.

Odstawiam je na 5 minut.

Obieram banany i kroję je w plasterki ok. 0,5 cm grubości (najlepiej kroić po jednym bananie, żeby nie ciemniały).

Każdy plasterek banana z obu stron obtaczam w mące.

Rozgrzewam dość mocno olej na patelni – musi go być sporo, powinna to być wartswa minimum 3-4 milimetry.

Każdy plasterek banana zanurzam w cieście i od razu przenoszę na gorący olej. Wygodnie można to zrobić przy pomocy patyczka do szaszłyków.

Plasterki smażę z obu stron na rumiano.

Po usmażeniu na chwilę przenoszę na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem plasterki lekko oprószam cukrem pudrem.

Zobacz też podobny przepis na bananowe kopytka

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.