Bakalijki z kasztanami

Bakalijki z kasztanami
0
(0)

Bakalijki z kasztanami, czyli prawie nowalijki 🙂

Idąc dziś tropem zdrowego odżywiania, czyli omijając szerokim łukiem czekoladę, cukier, kremy, karmel itd , a chcąc jak zwykle przygotować coś słodkiego, wymyśliłam te ciastka – bakalijki z kasztanami. Mają w sobie tyle zdrowia, że w świecie słodyczy z całą pewnością mogą uchodzić za szczypiorek 🙂 Czyli na przekąskę jak znalazł 🙂

Składniki:

  • 8 jadalnych kasztanów
  • 10 suszonych moreli
  • 10 suszonych daktyli
  • 2 łyżki jagód goji
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy (najlepiej drobniutko pokrojona i ususzona)
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki płatków owsianych

oraz:

  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Zaczęłam od przygotowania kasztanów: po umyciu nacięłam każdy i piekłam je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

Gorące obrałam (niestety tak trzeba; oj gorąco było w palce !) i posiekałam na drobno.

Posiekałam też wszystkie pozostałe owoce, dodałam jajko, olej, otręby i płatki.

Wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na blachę na wysokość ok. 2,5 cm.

Piekłam przez 20 minut w temperaturze 185 stopni C.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, pokroiłam w prostokąty .

Przepis autorski

Zerknijcie na mój przepis na lekkie zbożowe batoniki

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.