Bagietki ziołowe

Bagietki ziołowe
0
(0)

Bagietki ziołowe

Bułki doskonałe do grilla, bo są dość mocno doprawione ziołami. Są chrupiące, w środku puszyste, czyli dokładnie takie, jakie być powinny 😉

Składniki (na 4 sztuki):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany
  • 3 łyżki oleju

Ponadto:

  • 3/4 łyżeczki miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki mieszanki suszonych ziół: oregano, majeranku, cząbru i bazylii
  • duża szczypta czosnku granulowanego
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Rozcieram drożdże, ciepłą (lekko podgrzana, ale nie gorącą) śmietanę, miód i łyżkę mąki na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.

Pozostałą mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, zioła, olej i wyrośnięty zaczyn, po czym stopniowo dolewam wodę – tyle by zagnieść elastyczne ciasto.

Wyrabiam je przez ok. 5 minut, po czym przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatam, dzielę na 4 części, formuję 4 bagietki długości ok. 18 -20 cm.

Nacinam je ostrym nożem (można to pominąć), układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. na 20 minut – do wyrośnięcia.

Gdy wyrosną skręcam je spiralnie, smaruję mlekiem, zwiększam temperaturę do 210 stopni C. i piekę 25 – 30 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry