Bagietki ziołowe
Bułki doskonałe do grilla, bo są dość mocno doprawione ziołami. Są chrupiące, w środku puszyste, czyli dokładnie takie, jakie być powinny 😉
Składniki (na 4 sztuki):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 g. świeżych drożdży
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany
- 3 łyżki oleju
Ponadto:
- 3/4 łyżeczki miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki mieszanki suszonych ziół: oregano, majeranku, cząbru i bazylii
- duża szczypta czosnku granulowanego
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Rozcieram drożdże, ciepłą (lekko podgrzana, ale nie gorącą) śmietanę, miód i łyżkę mąki na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Pozostałą mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, zioła, olej i wyrośnięty zaczyn, po czym stopniowo dolewam wodę – tyle by zagnieść elastyczne ciasto.
Wyrabiam je przez ok. 5 minut, po czym przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatam, dzielę na 4 części, formuję 4 bagietki długości ok. 18 -20 cm.
Nacinam je ostrym nożem (można to pominąć), układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. na 20 minut – do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną skręcam je spiralnie, smaruję mlekiem, zwiększam temperaturę do 210 stopni C. i piekę 25 – 30 minut.
Przepis autorski