Babka z czekoladą

Babka z czekoladą
5
(1)

Babka z czekoladą

Babki czekoladowe, z typu tych piaskowych, są idealne do kawy.

Polecam je oczywiście także na Wielkanoc.

Przepis jest na 3 sztuki.

Składniki:

  • 100 g śmietanki 36%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • kilka kropli olejku migdałowego

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 70 g śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej do środka ciasta
  • masło do posmarowania form
  • mąka do oprószenia form

Przygotowanie:

Podgrzewam śmietankę i rozpuszczam w niej czekoladę.

Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem.

Miksuję na najwyższych obrotach 6-8 minut, aż masło stanie się białe i puszyste.

Wtedy dodaję po jajku, nie przerywając miksowania.

Masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale nie trzeba się tym przejmować.

Do masy z jajkami dodaję rozpuszczoną ze śmietanką czekoladę, miksuję do połączenia.

Na końcu dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, oraz olejek migdałowy.

Miksuję do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto wykładam w równych częściach do 3 foremek, wyrównuję.

Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 55-60 minut (do suchego patyczka).

Przestudzone babki polewam czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.