Babka z czekoladą
Babki czekoladowe, z typu tych piaskowych, są idealne do kawy.
Polecam je oczywiście także na Wielkanoc.
Przepis jest na 3 sztuki.
Składniki:
- 100 g śmietanki 36%
- 100 g mlecznej czekolady
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru pudru
- 6 jajek
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 300 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- kilka kropli olejku migdałowego
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 70 g śmietanki 36%
Dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej do środka ciasta
- masło do posmarowania form
- mąka do oprószenia form
Przygotowanie:
Podgrzewam śmietankę i rozpuszczam w niej czekoladę.
Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem.
Miksuję na najwyższych obrotach 6-8 minut, aż masło stanie się białe i puszyste.
Wtedy dodaję po jajku, nie przerywając miksowania.
Masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale nie trzeba się tym przejmować.
Do masy z jajkami dodaję rozpuszczoną ze śmietanką czekoladę, miksuję do połączenia.
Na końcu dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, oraz olejek migdałowy.
Miksuję do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto wykładam w równych częściach do 3 foremek, wyrównuję.
Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 55-60 minut (do suchego patyczka).
Przestudzone babki polewam czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką.