Babka Pożegnanie z Afryką

Babka Pożegnanie z Afryką
0
(0)

Babka Pożegnanie z Afryką

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam przygotować dla Was kilka propozycji na te dni.

Dziś mam dla Was rewelacyjną, niezwykle puszystą i delikatną babkę z lekkim posmakiem kawy.

Przepis pochodzi z książki “Dobra kuchnia. Ciasta z blachy” Wydawnictwa Dragon, i jak wszystkie które do tej pory sprawdziłam, okazał się niezawodny.

Polecam Wam serdecznie to ciasto, i przy okazji książkę – to prawdziwa kopalnia sprawdzonych i pysznych pomysłów na ciasta.

Składniki na formę z kominkiem (moja ma w węższej części średnicę 14 cm, a wysokość 10 cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g. miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mocnego naparu z kawy (chłodnego)

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta lub mąka do oprószenia formy
  • cukier puder lub lukier

Przygotowanie:

Miękkie masło miksuję z cukrami, a gdy masa jest bardzo puszysta, dodaję po jednym jajku (dalej miksując).

Następnie na zmianę dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i zaparzoną kawę, aż do wykończenia składników. Ciasto powinno być dość gęste i gładkie.

Przekładam je do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką lub mąką formy, po czym upuszczam formę z wysokości kilku centymetrów na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza ze środka ciasta.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 45 – 50 minut, sprawdzam suchym patyczkiem, czy jest upieczona.

Pozostawiam w formie do całkowitego wystygnięcia (ciepła będzie się łamać i kruszyć), po czym oprószam ją pudrem.

Inne moje przepisy na babki znajdziecie np. tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.