Babka orzechowa z czekoladą
To moja ostatnia propozycja świąteczna na babkę ucieraną – aromatyczna, piaskowa babka z orzechami laskowymi i masłem orzechowym, z dodatkiem mlecznej czekolady, i czekoladą oblana.
Cudowna do kawy 🙂 Bardzo polecam!
Składniki (2 babki 8 x 15 cm)
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 80 g gładkiego masła orzechowego (temperatura pokojowa)
- 3 jajka
- 100 g orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni i zmielonych na mąkę
- 250 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 15 g proszku do pieczenia
- 150 g czekolady mlecznej (w granulkach, lub drobno posiekanej)
Polewa:
- 160 g czekolady mlecznej
- 160 g śmietanki 36%
Dodatkowo:
- dowolne orzeszki do posypania
Przygotowanie:
Miękkie masło umieszczam razem z cukrem pudrem w misie miksera.
Miksuję na najwyższych obrotach 5-8 minut, aż masło stanie się jasne i puszyste.
Dodaję masło orzechowe, miksuję do połączenia.
Dodaję kolejno jajka, miksuję.
Na końcu zmniejszam obroty miksera i dodaję mąki i proszek do pieczenia.
Do ciasta dodaję czekoladę i mieszam wszystko łopatką.
Surowe ciasto rozkładam po połowie do posmarowanych masłem i posypanych mąką foremek, wyrównuję powierzchnię.
Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 55-60 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy babki są upieczone.
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką.
Polewą oblewam całe babki, również po bokach.
Górę posypuję posiekanymi orzeszkami.