Babka orzechowa z czekoladą

Babka orzechowa z czekoladą
0
(0)

Babka orzechowa z czekoladą

To moja ostatnia propozycja świąteczna na babkę ucieraną – aromatyczna, piaskowa babka z orzechami laskowymi i masłem orzechowym, z dodatkiem mlecznej czekolady, i czekoladą oblana.

Cudowna do kawy 🙂 Bardzo polecam!

Składniki (2 babki 8 x 15 cm)

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 80 g gładkiego masła orzechowego (temperatura pokojowa)
  • 3 jajka
  • 100 g orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni i zmielonych na mąkę
  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 150 g czekolady mlecznej (w granulkach, lub drobno posiekanej)

Polewa:

  • 160 g czekolady mlecznej
  • 160 g śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • dowolne orzeszki do posypania

Przygotowanie:

Miękkie masło umieszczam razem z cukrem pudrem w misie miksera.

Miksuję na najwyższych obrotach 5-8 minut, aż masło stanie się jasne i puszyste.

Dodaję masło orzechowe, miksuję do połączenia.

Dodaję kolejno jajka, miksuję.

Na końcu zmniejszam obroty miksera i dodaję mąki i proszek do pieczenia.

Do ciasta dodaję czekoladę i mieszam wszystko łopatką.

Surowe ciasto rozkładam po połowie do posmarowanych masłem i posypanych mąką foremek, wyrównuję powierzchnię.

Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 55-60 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy babki są upieczone.

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką.

Polewą oblewam całe babki, również po bokach.

Górę posypuję posiekanymi orzeszkami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.