Babka marmurkowa z majonezem

Babka marmurkowa z majonezem
0
(0)

Babka marmurkowa z majonezem

Kochani, mam dla Was kolejną babkę, tym razem to babka marmurkowa z majonezem. To, jak dużo będzie miała wzorków w przekroju, zależy od proporcji, w jakich podzielicie ciasto jasne i ciemne. U mnie ciasto z kakao to były zaledwie 2 łyżki, więc i babka jest prawie cała jasna.

Składniki (średnica 21 cm):

  • 3 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • maka do posypania formy

Przygotowanie:

Jajka ucieram z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na puszystą, jasną masę, po czym dodaję olej i majonez i ucieram na najwyższych obrotach przez kilka minut.

Stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję do połączenia się składników.

Formę do babki dokładnie smaruję masłem i oprószam mąką, wykładam ciasto pozostawiając 1-2 łyżki,, do których dodaję kakao.

Ciemne ciasto wykładam na białe, mieszam w foremce nożem tworząc zygzaki.

Babkę piekę przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C – do suchego patyczka.

Po ostudzeniu można babkę polukrować, polać polewą lub posypać pudrem.

Przepis na bardziej tradycyjną wersję znajdziecie tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry