Babka marmurkowa z majonezem
Kochani, mam dla Was kolejną babkę, tym razem to babka marmurkowa z majonezem. To, jak dużo będzie miała wzorków w przekroju, zależy od proporcji, w jakich podzielicie ciasto jasne i ciemne. U mnie ciasto z kakao to były zaledwie 2 łyżki, więc i babka jest prawie cała jasna.
Składniki (średnica 21 cm):
- 3 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (250 g)
- 3 łyżki oleju
- 2 pełne łyżki majonezu
- 4 pełne łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- maka do posypania formy
Przygotowanie:
Jajka ucieram z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na puszystą, jasną masę, po czym dodaję olej i majonez i ucieram na najwyższych obrotach przez kilka minut.
Stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję do połączenia się składników.
Formę do babki dokładnie smaruję masłem i oprószam mąką, wykładam ciasto pozostawiając 1-2 łyżki,, do których dodaję kakao.
Ciemne ciasto wykładam na białe, mieszam w foremce nożem tworząc zygzaki.
Babkę piekę przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C – do suchego patyczka.
Po ostudzeniu można babkę polukrować, polać polewą lub posypać pudrem.
![]() |
![]() |
Przepis na bardziej tradycyjną wersję znajdziecie tutaj 🙂