Babka łaciata z domową czekoladą

Babka łaciata z domową czekoladą
5
(1)

Babka łaciata z domową czekoladą

Mój przepis na łaciatą, waniliową babkę nie jest trudny i każdy powinien sobie z nim poradzić.

Ciasto jest bardzo smaczne i lekkie.

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki (70 g) cukru pudru
  • 1 łyżka pasty waniliowej lub 30 g cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki (150 g) jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 pełna szklanka (180 g) mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 płaska łyżeczka kakao

Polewa:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 pełna łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Miękkie masło ubijam razem z cukrem pudrem przez kilka minut, by stało się puszyste.

Dodaję jajka i pastę waniliową (lub cukier waniliowy) i dalej ubijam.

Dodaję jogurt, miksuję do połączenia.

Następnie dodaję mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, miksuję przez 2-3 minuty.

Odkładam łyżkę ciasta do miseczki, a resztę wykładam do natłuszczonej i posypanej mąka formy.

Odłożone ciasto mieszam z łyżeczką kakao, po cym wykładam w dowolny sposób na jasne ciasto i mieszam patyczkiem albo nożem.

Ciasto piekę przez ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.

Polewa:

Masło, mleko i cukier umieszczam w rondelku i podgrzewam, aż cukier się rozpuści.

Dodaję kakao, mieszam i podgrzewam na niewielkim ogniu, mieszając ok. 5 minut.

Polewa powinna wyraźnie zgęstnieć.

Odstawiam ją do lekkiego przestudzenia, po czym wylewam na przestudzoną babkę.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.