0
(0)
Babeczki z różanym kremem
Niezawodne połączenie, czyli kruche ciasto z delikatnym, nie za słodkim i prostym kremem z serka mascarpone. Babeczki urzekły mnie swoją urodą:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g. masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka ciemnego cukru dark muscovado
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
Krem:
- 100 g. serka mascarpone
- odrobina barwnika spożywczego
- 1 łyżka cukru pudru
- 5-6 kropli wody różanej
- kilka ziarenek granatu dla ozdoby
Przygotowanie:
Masło siekam z mąką, dodaję pozostałe składniki, zagniatam ciasto i schładzam je przez godzinę w lodówce.
Wałkuję je na cienki placek, wykrawam kółka większe niż obwód foremki, wklejam delikatnie do natłuszczonych foremek.
Piekę 8-10 minut w temperaturze 180 stopni C, aż będą ciemnozłote.
Serek mieszam z pudrem, wodą różaną i barwnikiem, nakładam do rękawa cukierniczego (z jednej strony rękawa wkładam tylko biały serek, bez barwnika).
Wyciskam krem do gotowej babeczki, ozdabiam ziarenkiem granatu.
Przepis autorski