Babeczki waniliowe z galaretką

Babeczki waniliowe z galaretką
0
(0)

Babeczki waniliowe z galaretką

Pyszne babeczki waniliowe z galaretką, które mogą być słodką ozdobą każdego karnawałowego spotkania

Składniki (na ok. 20 sztuk):

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Krem:

  • 300 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego zmielonego na puder
  • 5 łyżek dowolnego alkoholu, u mnie likier waniliowy

Dodatkowo:

  • 1 galaretka – u mnie jagodowa
  • margaryna do posmarowania foremek
  • wisienki kandyzowane
  • odrobina kakao

Przygotowanie:

Galaretkę przyrządzam w odrobinie mniejszej ilości wody, niż na opakowaniu. Zostawiam do zastygnięcia.

Siekam masło z mąką, dodaję żółtka, sól, oba cukry i zagniatam ciasto. Schładzam je godzinę w lodówce.

Wykrajam kółka o średnicy większej niż foremki na tartaletki, wyklejam posmarowane rozpuszczoną margaryną foremki.

Piekę ok. 15 minut w temperaturze 185 stopni C., po czym delikatnie wyjmuję z foremek.

Serek mascarpone ucieram z cukrem pudrem i waniliowym, dodaję alkohol.

Mieszam, aż powstanie bardzo gładki krem.

Kremem smaruję wnętrze zimnych tartaletek, następnie wykładam warstwę galaretki.

Ozdabiam dużą rozetą z masy waniliowej, lekko oprószam kakao i na zwieńczenie każdej tartaletki układam wisienkę.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.