Babeczki waniliowe z galaretką
Pyszne babeczki waniliowe z galaretką, które mogą być słodką ozdobą każdego karnawałowego spotkania
Składniki (na ok. 20 sztuk):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki zimnego masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
Krem:
- 300 g. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego zmielonego na puder
- 5 łyżek dowolnego alkoholu, u mnie likier waniliowy
Dodatkowo:
- 1 galaretka – u mnie jagodowa
- margaryna do posmarowania foremek
- wisienki kandyzowane
- odrobina kakao
Przygotowanie:
Galaretkę przyrządzam w odrobinie mniejszej ilości wody, niż na opakowaniu. Zostawiam do zastygnięcia.
Siekam masło z mąką, dodaję żółtka, sól, oba cukry i zagniatam ciasto. Schładzam je godzinę w lodówce.
Wykrajam kółka o średnicy większej niż foremki na tartaletki, wyklejam posmarowane rozpuszczoną margaryną foremki.
Piekę ok. 15 minut w temperaturze 185 stopni C., po czym delikatnie wyjmuję z foremek.
Serek mascarpone ucieram z cukrem pudrem i waniliowym, dodaję alkohol.
Mieszam, aż powstanie bardzo gładki krem.
Kremem smaruję wnętrze zimnych tartaletek, następnie wykładam warstwę galaretki.
Ozdabiam dużą rozetą z masy waniliowej, lekko oprószam kakao i na zwieńczenie każdej tartaletki układam wisienkę.
Przepis autorski