Babeczki migdałowe z jabłkami
Nie spodziewałam się aż tak pysznego deseru, ale muszę przyznać że ciasto wyszło wprost idealne. Babeczki migdałowe z jabłkami wyrosły, ale jednocześnie pozostały kruche, są delikatne, z lekko wyczuwalnym smakiem migdałów. Do nadzienia użyłam prażonych papierówek – to doskonały mus, który cudownie pasuje do takich wypieków.
Składniki (na 12 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki likieru amaretto lub 2 łyżeczki cukru pudru + kilka kropli olejku migdałowego
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g. zimnego masła
- 1,5 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- prażone jabłka tego typu
Przygotowanie:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, żółtka, posiekane masło i śmietanę, dodaję również likier amaretto – do smaku, ciasto nie powinno być zbyt słodkie.
Zagniatam ciasto i schładzam je przez kilka godzin w lodówce.
Następnie rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm, wycinam kółka i wyklejam foremki – kółka powinny mieć większą średnicę niż foremki (tych nie trzeba natłuszczać).
Nakłuwam ciasto na dnie.
Wstawiam foremki do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 10 minut, po czym wypełniam je prażonymi jabłkami i ponownie wstawiam do piekarnika na kolejne 10-12 minut.
Babeczki powinny być złote.
Przepis autorski.