Babeczki czekoladowe z wiśniami
O ile nie przepadam za muffinkami, bo są moim zdaniem zbyt suche, to te babeczki czekoladowe z wiśniami bardzo mi smakują. Są mocno czekoladowe; samo ciasto jest dość wilgotne, a jeszcze dodatkowo w środku, w każdej babeczce jest frużelina wiśniowa.
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 300 g. masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 36%
- 1 szklanka mąki pszennej
Dodatkowo:
- frużelina wiśniowa
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam razem z masłem, uważając żeby ich nie przypalić.
Całe jajka ubijam mikserem na puszystą masę, po czym zmniejszam obroty miksera i wlewam masę czekoladową.
Dodaję proszek do pieczenia oraz śmietankę, miksuję do połączenia, a na końcu dosypuję mąkę i miksuję do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Na dno papilotek wykładam po łyżce ciasta, następnie na środku układam ok. 1 łyżeczkę frużeliny, przykrywam drugą łyżką ciasta (powinno sięgać ciut ponad 3/4 wysokości papilotki). wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 25 minut.
Przestudzone muffinki dekoruję frużeliną i płatkami migdałowymi.