Babeczki czekoladowe z wiśniami

Babeczki czekoladowe z wiśniami
0
(0)

Babeczki czekoladowe z wiśniami

O ile nie przepadam za muffinkami, bo są moim zdaniem zbyt suche, to te babeczki czekoladowe z wiśniami bardzo mi smakują. Są mocno czekoladowe; samo ciasto jest dość wilgotne, a jeszcze dodatkowo w środku, w każdej babeczce jest frużelina wiśniowa.

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 300 g. masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 36%
  • 1 szklanka mąki pszennej

Dodatkowo:

  • frużelina wiśniowa
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam razem z masłem, uważając żeby ich nie przypalić.

Całe jajka ubijam mikserem na puszystą masę, po czym zmniejszam obroty miksera i wlewam masę czekoladową.

Dodaję proszek do pieczenia oraz śmietankę, miksuję do połączenia, a na końcu dosypuję mąkę i miksuję do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Na dno papilotek wykładam po łyżce ciasta, następnie na środku układam ok. 1 łyżeczkę frużeliny, przykrywam drugą łyżką ciasta (powinno sięgać ciut ponad 3/4 wysokości papilotki). wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 25 minut.

Przestudzone muffinki dekoruję frużeliną i płatkami migdałowymi.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.