Baba drożdżowa z ciastem parzonym

baba drożdżowa z ciastem parzonym
baba drożdżowa z ciastem parzonym
5
(1)

Baba drożdżowa z ciastem parzonym

 

Pyszna babka drożdżowa, które będzie idealna na wielkanocny stół.

By ciasto było bardziej wilgotne i by babki dłużej zachowały świeżość , na etapie wyrabiania ciasta drożdżowego dodaje się do niego troszkę ciasta parzonego.

Ten zabieg sprawi, że Wasze baby będą niepowtarzalne i bardzo udane 😉 Serdecznie polecam ten sposób 😉

Składniki na 2 sztuki (u mnie babka w formie i keksówce):

  • 100 g. drożdży (1 kostka)
  • 220 ml mleka
  • 750 g. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 120 g. cukru
  • 3 jajka
  • 7 żółtek

Ponadto:

  • 2 laski wanilii (ewentualnie 3 łyżki domowego cukru waniliowego)
  • 250 g. masła
  • skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy (wcześniej sparzonej)
  • bakalie: suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny, rodzynki (te należy wcześniej namoczyć w letniej wodzie)

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania ciasta i formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Z powyższych składników odmierzam 150 g. mąki, 100 g. masła i 100 ml. mleka – na ciasto parzone.

Ciasto parzone:

W rondelku podgrzewam mleko z masłem, gdy masło się rozpuści dosypuję mąkę i energicznie mieszam, aż ciasto zbije się w jedną bryłę i będzie gładkie.

Odstawiam je do lekkiego przestudzenia.

Ciasto drożdżowe:

Mleko lekko podgrzewam z ziarnami wanilii (lub cukrem waniliowym).

Drożdże kruszę i ucieram z łyżeczką cukru, aż się upłynnią. Wtedy mieszam je z mlekiem.

Mąkę przesiewam przez sito do dużej miski, robię dołek pośrodku, wlewam drożdże z mlekiem i lekko mieszam, zagarniając troszkę mąki.

Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.

W międzyczasie ubijam jajka i żółtka z cukrem i ze szczyptą soli – powinna powstać puszysta masa.

Wlewam masę do miski (z wyrośniętym już zaczynem), wyrabiam do połączenia się składników.

Złożenie:

Dodaję przestudzone ciasto parzone, pozostałe masło (rozpuszczone), starte skórki z cytryny i pomarańczy i posiekane bakalie.

Wyrabiam razem do momentu, kiedy ciasto zacznie odstawać od dłoni.

Ciasto oprószam leciutko mąką, przykrywam ponownie miskę i odstawiam w ciepłe miejsce – do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam, dzielę na 2 części i przekładam do form (wcześniej nasmarowanych dokładnie masłem i oprószonych mąką).

Ciasto smaruję rozpuszczonym masłem, szczególnie starannie w miejscu łączenia.

Formy z ciastem odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Następnie wstawiam formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 45-50 minut.

Upieczone, przestudzone babki można polukrować: sok z pomarańczy lub cytryny ucieram z cukrem pudrem w takiej ilości, aż osiągnie konsystencję lukru.

Zajrzyjcie u mnie na inne przepisy na babki wielkanocne np. tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry