Baba drożdżowa z ciastem parzonym
Pyszna babka drożdżowa, które będzie idealna na wielkanocny stół.
By ciasto było bardziej wilgotne i by babki dłużej zachowały świeżość , na etapie wyrabiania ciasta drożdżowego dodaje się do niego troszkę ciasta parzonego.
Ten zabieg sprawi, że Wasze baby będą niepowtarzalne i bardzo udane 😉 Serdecznie polecam ten sposób 😉
Składniki na 2 sztuki (u mnie babka w formie i keksówce):
- 100 g. drożdży (1 kostka)
- 220 ml mleka
- 750 g. mąki pszennej
- szczypta soli
- 120 g. cukru
- 3 jajka
- 7 żółtek
Ponadto:
- 2 laski wanilii (ewentualnie 3 łyżki domowego cukru waniliowego)
- 250 g. masła
- skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)
- skórka otarta z połowy pomarańczy (wcześniej sparzonej)
- bakalie: suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny, rodzynki (te należy wcześniej namoczyć w letniej wodzie)
Dodatkowo:
- masło do posmarowania ciasta i formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Z powyższych składników odmierzam 150 g. mąki, 100 g. masła i 100 ml. mleka – na ciasto parzone.
Ciasto parzone:
W rondelku podgrzewam mleko z masłem, gdy masło się rozpuści dosypuję mąkę i energicznie mieszam, aż ciasto zbije się w jedną bryłę i będzie gładkie.
Odstawiam je do lekkiego przestudzenia.
Ciasto drożdżowe:
Mleko lekko podgrzewam z ziarnami wanilii (lub cukrem waniliowym).
Drożdże kruszę i ucieram z łyżeczką cukru, aż się upłynnią. Wtedy mieszam je z mlekiem.
Mąkę przesiewam przez sito do dużej miski, robię dołek pośrodku, wlewam drożdże z mlekiem i lekko mieszam, zagarniając troszkę mąki.
Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
W międzyczasie ubijam jajka i żółtka z cukrem i ze szczyptą soli – powinna powstać puszysta masa.
Wlewam masę do miski (z wyrośniętym już zaczynem), wyrabiam do połączenia się składników.
Złożenie:
Dodaję przestudzone ciasto parzone, pozostałe masło (rozpuszczone), starte skórki z cytryny i pomarańczy i posiekane bakalie.
Wyrabiam razem do momentu, kiedy ciasto zacznie odstawać od dłoni.
Ciasto oprószam leciutko mąką, przykrywam ponownie miskę i odstawiam w ciepłe miejsce – do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam, dzielę na 2 części i przekładam do form (wcześniej nasmarowanych dokładnie masłem i oprószonych mąką).
Ciasto smaruję rozpuszczonym masłem, szczególnie starannie w miejscu łączenia.
Formy z ciastem odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Następnie wstawiam formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 45-50 minut.
Upieczone, przestudzone babki można polukrować: sok z pomarańczy lub cytryny ucieram z cukrem pudrem w takiej ilości, aż osiągnie konsystencję lukru.
Zajrzyjcie u mnie na inne przepisy na babki wielkanocne np. tutaj 🙂