Ananas w cieście francuskim
Nie czuję się dziś za dobrze, ale jest sobota i chce się czegoś słodkiego 🙂 W takie właśnie dni przydaje się gotowe ciasto francuskie, bo wystarczy nadziać je czymkolwiek co lubimy: owocami, budyniem, czekoladą czy dżemem – i szybkie smakołyki gotowe. Dziś wykorzystałam ananasa w plastrach. Będzie zatem ananas w cieście francuskim
Składniki:
- plastry ananasa z zalewy
- ciasto francuskie
- mleko do posmarowania
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ananasa dokładnie odsączam.
Z ciasta francuskiego wycinam kółka o trochę większej średnicy, niż plastry ananasa.
Układam owoce na połowie wyciętych kółek, a w pozostałych ostry nożykiem robię parzystą liczbę nacięć na obwodzie.
Przecinam je jak na zdjęciu i podwijam do góry. Kółka z otworkami układam (stroną ze sklejeniem do wewnątrz) na kółkach z ananasem – brzegi tych wcześniej smaruję mlekiem.
Sklejam dokładnie oba kółka i układam na blasze z papierem.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na ok. 20-25 minut.
Jeszcze gorące oprószam pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zobacz także jak przygotować warianty z innymi owocami egzotycznymi, krajowymi i sezonowymi 🙂