Ananas w cieście francuskim

Ananas w cieście francuskim
0
(0)

Ananas w cieście francuskim

Nie czuję się dziś za dobrze, ale jest sobota i chce się czegoś słodkiego 🙂 W takie właśnie dni przydaje się gotowe ciasto francuskie, bo wystarczy nadziać je czymkolwiek co lubimy: owocami, budyniem, czekoladą czy dżemem – i szybkie smakołyki gotowe. Dziś wykorzystałam ananasa w plastrach. Będzie zatem ananas w cieście francuskim

Składniki:

  • plastry ananasa z zalewy
  • ciasto francuskie
  • mleko do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Ananasa dokładnie odsączam.

Z ciasta francuskiego wycinam kółka o trochę większej średnicy, niż plastry ananasa.

Układam owoce na połowie wyciętych kółek, a w pozostałych ostry nożykiem robię parzystą liczbę nacięć na obwodzie.

Przecinam je jak na zdjęciu i podwijam do góry. Kółka z otworkami układam (stroną ze sklejeniem do wewnątrz) na kółkach z ananasem – brzegi tych wcześniej smaruję mlekiem.

Sklejam dokładnie oba kółka i układam na blasze z papierem.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na ok. 20-25 minut.

Jeszcze gorące oprószam pudrem.

Zobacz także jak przygotować warianty z innymi owocami egzotycznymi, krajowymi i sezonowymi 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.