Aksamitny sernik ze słodką śmietanką

Aksamitny sernik ze słodką śmietanką
0
(0)

Aksamitny sernik ze słodką śmietanką

Bardzo delikatny i aksamitny sernik bez ciasta, za to z pyszną polewą na bazie śmietany. Wyjątkowo pyszny i bardzo go polecam!

Składniki na formę 20 x 30 cm:

Ciasto:

  • 8 żółtek
  • 5 białek+ szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1,5 szklanki słodkiej śmietanki+ 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego z cukrem

Polewa śmietanowa:

  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki mleka w proszku (gładkiego, bez granulek)

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem śmietanki 30%) powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba je wyjąc z lodówki ok. 40 minut wcześniej.

Zaczynam od przygotowania formy: dno wykładam papierem, natłuszczam całą blachę masłem i oprószam bułką tartą.

Ciasto:

Żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem i waniliowym, aż będą bardzo puszyste, a gdy takie są miksując dalej dodaję po łyżce sera, oraz mąkę i budyń.

W oddzielnej misce ubijam śmietankę z łyżką cukru pudru, i w kolejnej białka ze szczyptą soli.

Łączę zawartość wszystkich trzech misek, delikatnie mieszając masę drewnianą łyżką.

Masę przekładam do przygotowanej wcześniej formy, wyrównuję i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na 60 minut.

Po tym czasie uchylam piekarnik i pozwalam sernikowi w nim wystygnąć.

Sernik w czasie pieczenia wyrośnie, ale gdy będzie stygł opadnie – nie trzeba się tym przejmować; podobnie tym, że trochę popęka.

By nadać ciastu ładniejszy wygląd gdy wystygł ścięłam wyższe boki, by sernik był równy.

Polewa śmietanowa:

Śmietanę przekładam razem z cukrem pudrem i waniliowym do szerokiego garnka z grubym dnem, i mieszając podgrzewam aż cały cukier się rozpuści.

Ogień nie może być duży, śmietana ma tylko delikatnie “migotać”.

Dodaję masło, i ciągle mieszając podgrzewam jeszcze ok. 5-6 minut, po czym zdejmuję garnek z ognia i odstawiam na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.

Do ciepłej masy stopniowo wsypuję mleko w proszku i ucieram łyżką, by nie było grudek.

Gładką polewę wykładam na zimne ciasto, wygładzam i na koniec posypuję obficie wiórkami kokosowymi.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.