Aksamitny sernik ze słodką śmietanką
Bardzo delikatny i aksamitny sernik bez ciasta, za to z pyszną polewą na bazie śmietany. Wyjątkowo pyszny i bardzo go polecam!
Składniki na formę 20 x 30 cm:
Ciasto:
- 8 żółtek
- 5 białek+ szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 kg sera z wiaderka
- 1,5 szklanki słodkiej śmietanki+ 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki budyniu waniliowego z cukrem
Polewa śmietanowa:
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki mleka w proszku (gładkiego, bez granulek)
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem śmietanki 30%) powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba je wyjąc z lodówki ok. 40 minut wcześniej.
Zaczynam od przygotowania formy: dno wykładam papierem, natłuszczam całą blachę masłem i oprószam bułką tartą.
Ciasto:
Żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem i waniliowym, aż będą bardzo puszyste, a gdy takie są miksując dalej dodaję po łyżce sera, oraz mąkę i budyń.
W oddzielnej misce ubijam śmietankę z łyżką cukru pudru, i w kolejnej białka ze szczyptą soli.
Łączę zawartość wszystkich trzech misek, delikatnie mieszając masę drewnianą łyżką.
Masę przekładam do przygotowanej wcześniej formy, wyrównuję i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na 60 minut.
Po tym czasie uchylam piekarnik i pozwalam sernikowi w nim wystygnąć.
Sernik w czasie pieczenia wyrośnie, ale gdy będzie stygł opadnie – nie trzeba się tym przejmować; podobnie tym, że trochę popęka.
By nadać ciastu ładniejszy wygląd gdy wystygł ścięłam wyższe boki, by sernik był równy.
Polewa śmietanowa:
Śmietanę przekładam razem z cukrem pudrem i waniliowym do szerokiego garnka z grubym dnem, i mieszając podgrzewam aż cały cukier się rozpuści.
Ogień nie może być duży, śmietana ma tylko delikatnie “migotać”.
Dodaję masło, i ciągle mieszając podgrzewam jeszcze ok. 5-6 minut, po czym zdejmuję garnek z ognia i odstawiam na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.
Do ciepłej masy stopniowo wsypuję mleko w proszku i ucieram łyżką, by nie było grudek.
Gładką polewę wykładam na zimne ciasto, wygładzam i na koniec posypuję obficie wiórkami kokosowymi.